SELAMAT DATANG KE BLOG RASMI IDRBSM...

WAHAI SAUDARAKU..KITA PUNYA DARAH YANG SAMA...JUA NEGARA YANG SAMA..MINAT JUGA SAMA..JADI DIMANAKAH KITA SATUKAN SEMUA ITU?
"PENAT LELAH USAH DIHIRAU..BANGUN LANTAS RATAH LAWANMU..PERSIS SANG HARIMAU MENGAUM GARANG!! AYUH JERITKAN AMUKAN HARIMAU..DEMI NEGARA, TANAH TUMPAH DARAHKU. DEMI GEMPITA PENYOKONG TEGARMU...BERPAKSIKAN SEMANGAT MELAWAN SANG HARIMAU MALAYA!!.."

Jumaat, 1 Julai 2011

INFO: 11 Pemain Asia Yang Patut Dilayakkan Ke Eropah Buat Masa Ini

IDRBSM menulis..

Assalamualaikum...

        Kali ni, SkY ingin berkongsi satu fakta menarik dengan anda semua...Sebagai benua terbesar yang mempunyai jumlah penduduk paling ramai, Asia tentu menyimpan bakat-bakat bolasepak yang hebat. ESPNsoccernet mencuba untuk meramalkan siapa saja yang mampu bersinar atau setidaknya cukup bagus untuk beraksi di Liga Eropah. Ada seorang pemain Indonesia & pasukan Malaysia juga semakin menampakkan peningkatan prestasi mereka yang dikatakan bermulanya episod permulaan untuk menjadi salah satu gergasi di Asia untuk beberapa tahun yang akan datang. Berikut antara senarai di dalaman.



Deng Zhuoxiang (Shandon/China)
Midfielder ini tampil luar biasa di Piala Asia Timur tahun lalu. Termasuk ketika beliau menjaringkan gol ke gawang Korea Selatan yang menghadirkan kemenangan pertama bagi China atas 'Taeguk Warrior' nama jolokan bagi Korea Selatan. Kelab - kelab di Korea dan Jepun mencuba untuk menariknya tapi tidak sanggup dengan harganya yang tinggi. Mungkin sudah sampai masanya untuk kelab Eropah 'ikut campur tangan'.

Ismail Matar (Al Wahda/UAE)
Pemain ini adalah harapan dari kawasan teluk. Beliau adalah pemenang bola emas iaitu pemain terbaik di World Youth Championship tahun 2003. Sebenarnya beliau sememangnya layak beraksi di Eropah. Namun kelabnya yang kaya mampu menahannya untuk tidak pergi ke mana-mana. Beliau kemudian juga menjadi bintang di Piala Teluk 2007 sekaligus membantu UAE untuk menjadi juara buat pertama kalinya. Berkat jasanya itu ia mendapat hadiah dua ekor unta. Ismail Matar dengan segera mendapat 'kenderaan' yang lebih bagus dari unta!

Koo Ja Cheol (Jeju United/Korea Selatan)
Beliau sempat dihubungi oleh agen Blackburn Rovers awal tahun ini. Kelab Swiss Young Boys of Berne juga tertarik padanya namun tidak sanggup membayarnya. Anehnya Koo bukanlah pemain pilihan di pasukan kebangsaan walaupun ia terpilih menjadi pemain tengah terbaik K-League musim lalu. Mampu mengawal bola dan bersedia mengucar - kacirkan dengan membuat umpanan kepada rakan sepasukan. Jaringan dari bola matinya iaitu menerusi sepakan percuma juga mantap. Banyak yang percaya kelewatan perpindahannya ke Eropah hanya disebabkan masalah waktu.

Kawin Thamsatchanan (Muang Thong United/Thailand)
Asia Tenggara tidak mempunyai sejarah yang kuat memiliki penjaga gol yang hebat. Namun pemain berusia 19 tahun ini memperlihatkan jikalau beliau mampu memenuhi kelayakan untuk menjadi penjaga gol terhebat. Beliau yang tidak beraksi di Piala AFF sangat dikesalkan oleh penyokong Thailand. Seorang pencari bakat dari Inggeris telah mencadangkannya pada Manchester United. Menarik untuk ditunggu apa yang akan terjadi selanjutnya.

Khairul Fahmi Che Mat (Kelantan/Malaysia)
Seorang lagi penjaga gol yang sedang meningkat naik yang sebelum ini tidak pernah dikenali, kini menjadi bualan ramai khususnya penduduk di Asia Tenggara mahupun juga di Asia. Beliau yang kini berusia 21 tahun pantas menjadi aset penting ketika membantu skuad Malaysia menjuarai kejohanan Piala AFF berlangsung baru - baru ini. Beliau yang masih muda menarik perhatian ramai khususnya di Asia Tenggara. Beliau yang menjadikan Iker Casilas sebagai idola, sememangnya layak untuk dipromosikan ke benua Eropah berikutan prestasinya yang mengagumkan serta usianya yang masih muda.

Yasser Al Qahtani (Al Hilal/Arab Saudi)
Beliau layak menjadi bintang yang paling terang di kawasan teluk. 'The Sniper' tidak pernah mencuba nasib di Eropah. Jika beliau mampu mengasah mentalnya untuk beraksi di level tertinggi, kariernya pasti akan meningkat. Walau usianya sudah 28 tahun, beliau masih berbisa dan bagus dalam pertarungan di udara.

Oktovianus Maniani (Sriwijaya FC/Indonesia)
Sayap kerdil Sriwijaya FC ini mencuri perhatian ketika tampil di Piala AFF 2010. Ia berjasa besar membawa Indonesia layak ke pentas final. Pergerakan beliau yang pantas dan usianya baru 20 tahun begitu digeruni lawan. Octo disebut sebagai 'Ryan Giggs Indonesia' perlu meneruskan rentak konsisten dan mampu mengasah umpan silangnya.

Karim Ansarifard (Saipa/Iran)
Karim adalah penerus kejayaan Ali Daei sebagai nyawa pasukan Iran. Dan jurulatih beliaulah yang memberikan kesempatan bagi Karim untuk menjadi pilihan utama di Saipa di tahun 2007. Dua tahun kemudian beliau sudah beraksi untuk pasukan. Borussia Dortmund sudah menyatakan keinginannya, namun belum ada kepastian lagi.

Jungo Fujimoto (Shimizu S-Pulse/Jepun)
Pemain playmaker sedang diperhatikan prestasinya oleh Nagoya Grampuss. Namun pemain berusia 26 tahun ini tidak mahu beraksi di dalam negara sahaja. Rookie of the year J-League tahun 2006 ini ingin menjelajah ke Eropah.

Alexander Geynrikh (Pahktakor/Uzbekistan)
Beliau adalah mesin gol di kawasan Asia Tengah. Kepalanya terkenal dengan sering menghadirkan kekacauan di kotak penalti lawan. Dua pasukan di Moscow, Torpedo dan CSKA, tertarik untuk memiliki Geynrikh. Kini beliau bersedia beraksi di Eropah atau setidaknya di Rusia.

Firas Al-Khatib (Al Qadsia/Kuwait)
Suriah bukanlah negara elit untuk urusan bolasepak. Namun Al-Khatib pantas untuk muncul ke persada bolasepak. Kini beliau beraksi untuk salah satu kelab terbesar teluk, Al Qadsia, Kuwait. Beliau sangat mudah beraksi di posisi berlainan dan diramalkan akan menjadi salah satu bintang di benua Asia.


KENALI EDITOR :
Mr.TN_SkY juga adalah penulis untuk blog StOry PondOk KeciL. Anda boleh mengikuti beliau di Twitter atau di Facebook. Jika anda mempunyai soalan, boleh like page rasmi IDRBSM, IDRBSM OFFICAL PAGE.

16 ulasan:

PijO MyGeNkZ berkata...

W0w..Menarik p0st ni..tidak dinafikan,mmg ramai pemain asia yang berbakat yg layak bermain di liga eropah.bg aku,pemain yang boleh brmain di er0pah,n0rShahrul atau maty0..dia berbakat besar..gelecekannya yang memperdaya pertahanan ind0nesia ketika final pertama piala aff telah myumbang 2 g0l yg disudahi safee sali dan ashaari.ibarat kata pepatah 'parang kalau diasah lagikan tajam'..sekian

encik lampu kalimantang berkata...

betul kata pijo legeng

Mr. TN_SkY berkata...

uishh...hehe

King berkata...

la..ingatkan mat yo pun dlm senarai jgk..rupa-rupanya gambar saja..mat yo mmg layak jgk..

SyAfiQ FaNDi berkata...

nasib baik apek ada lam list..wakil malaysia..

ALL ABOUT WHAT HAPPEN NOW !!! berkata...

A'ha..bagus kan tu

crunchira berkata...

vote for apexxx!!

Zariff Ultras berkata...

aku rse aku penah bace kt www.malayatigerfootball.com nie sebijik mcm ni..jgn lupe kreditkn kpd mereka bro..nnt mrah pulak puak tu kang kami bace je... kekeke

EDITOR IDBRSM berkata...

@PijO MyGeNkZ
Hehe..matyo mmg berbakat..cuma mungkin perlu lebih pendedahan di peringkat antarabangsa :-)

EDITOR IDBRSM berkata...

@encik lampu kalimantang

betul3 :-)

EDITOR IDBRSM berkata...

@Mr. TN_SkY

=.="

EDITOR IDBRSM berkata...

@King

yup..matyo layak..tpi perlu memprtingkatkan usaha :-)

EDITOR IDBRSM berkata...

@SyAfiQ FaNDi

hehe,,apek ada bakat yg tersendiri...:-)

EDITOR IDBRSM berkata...

@ALL ABOUT WHAT HAPPEN NOW !!!

bagus ape eh? hehe

EDITOR IDBRSM berkata...

@crunchira

Mari kita vote ramai2..hantar petition meh hehe

EDITOR IDBRSM berkata...

@Zariff Ultras

yup...info ini diambil dari diorang..thanks for teguran..nanti akakn dkreditkan :-)

PEMINAT BOLASEPAK?